Чим iOS краще Android – одна з головних переваг

Автор | 29 Квітня, 2016

Важлива частина боротьби за цифрову безпеку користувача – робота на новій версії програмного забезпечення. Якщо ця умова виконується, шанси власника смартфона стати жертвою кіберзлочинців знижуються на порядок. Як із цим справи у двох провідних мобільних ОС в світі – Apple iOS і Google Android?

За даними Apple, 84% активних iOS-пристроїв працюють на актуальній версії ПЗ – iOS 9.x. Відомості зібрані компанією на основі аналізу відвідувань Apple Store, дані актуальні за станом на 18 квітня.

А що ж Android? Порядку 30% пристроїв під управлінням мобільної операційки Google як і раніше працюють на версіях Android нижче 4.4.4. Іншими словами, використовують застаріле програмне забезпечення і взагалі не отримують ніяких оновлень для безпеки! А на новій версії Android Marshmallow працюють всього 4,6% «андроїдів» (дані магазину додатків Google Play Store). Що ж…

Так, про одвічну проблему з оновленнями на Android сьогодні не знає тільки ледачий. І тим не менше – Android-пристрої уразливі в плані безпеки на протязі набагато більш тривалого часу, ніж iOS-девайси. Простіше кажучи, якщо помилку для iPhone і iPad виправляють і розсилають на пристрої протягом декількох днів або тижнів, навіть якщо ви купили айфон 6 бу – на нього також обов'язково прийде оновлення, то на Android це (якщо взагалі відбувається) займає місяці.

Немає ніякого сенсу «кивати» на незліченних виробників, ледачих стільникових операторів або надмірно вільну за примхою Google архітектуру самого Android – адже людині, у якого вкрадуть всі дані зі смартфона або планшета, від цього не легше. У Apple чомусь не виникає проблем ні з операторами (кожен оператор в світі хоче продавати iPhone), ні з користувачами – завдяки інструментам поновлення iOS останні завжди дізнаються про вихід новій прошивці і про те, чому її варто встановити якомога швидше.

Так що, якщо ви хочете по-справжньому захищений від сучасних кіберзагроз та різноманітних «багів» мобільний девайс, хочете отримувати інформацію про оновлення з одного надійного джерела, думати тут нема про що – вибирайте iPhone і iPad!

C іншого боку, якщо ви щорічно міняєте смартфон-флагман під управлінням "зеленого робота", наприклад, від Samsung, то дана перевага iOS не актуальне, так як нові пристрої отримують останні оновлення Android в обов'язковому порядку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *