Створено акумулятор для смартфонів, який заряджається за 1 хвилину

Автор | 7 Квітня, 2015

Вчені Стенфордського університету створили портативний акумулятор, який заряджається всього за одну хвилину. Новинка використовує алюміній-іонні основи, які дешевші за Li-Ion. Вони не запалюються і не вибухають, навіть якщо користувач випадково або навмисно їх пошкодить.

Існуючі раніше акумулятори на основі алюмінію не могли надати достатньо високу напругу, особливо після багаторазових циклів зарядки. У розробленій в Стенфорді батареї використовуються алюмінієвий анод і катод з графіту, що дозволяє отримувати напругу близько 2 вольт навіть після декількох тисяч перезаряджень.

Нинішні зразки батарей здатні витримати 7500 циклів перезарядки, після тисяч годин ігор на девайсах або ж переглядів фильмов mp4. Для порівняння, інші прототипи алюміній-іонних акумуляторів можуть «вижити» протягом лише близько 100 циклів. А для більшості типових літій-іонних акумуляторів цей показник становить 1 000 циклів.

Використовувані в акумуляторі матеріали безпечніші тих, які застосовуються в літієво-іонних батареях, так як не схильні займання: акумулятор можна свердлити, і навіть в цьому випадку він не загориться. Тим не менш, новий акумулятор поки не може видавати напругу 3,7 В і 4,2В, яка зазвичай застосовується в сучасних смартфонах. Але дослідники впевнені, що цю проблему можна буде обійти за рахунок удосконалення катодного матеріалу.

Прототип створений групою дослідників під керівництвом професора хімії Дая Гонджа. Запропонований акумулятор також є гнучким, що істотно розширює сферу його застосування. Мета проекту – випустити безпечний, недорогий гнучкий акумулятор з блискавичною швидкістю зарядки і великим життєвим циклом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *