[Ігри] FRAMED – головний претендент на гру року

Автор | 30 Листопада, 2014

Ловіть момент – нашу тлінну Землю нарешті відвідало щось неординарне; щось стильне, красиве, розумне і вічне. FRAMED, оточена нуарним сяйвом, м'яко сіла на незайнятий трон кращої мобільної гри 2014 року. І, знаєте, є підозра, що ніхто її звідти вже не викурить.

Сюжетна зав'язка простенька, в дусі класичного нуара 40-х років з Хамфрі Богартом і «Малтійскім соколом». Якийсь потертий чоловік з тютюновою залежністю краде чемоданчик – його помічають поліцейські і в погоню. Чоловік збігає, але чемоданчик перехоплює жінка – який же нуар без femme fatale. Після цього валізку з таємничим вмістом стане перехідним кубком, що потрапляють то в одні руки, то в інші, то в третій.

А тепер про те, як все це створено. Формально, FRAMED – інтерактивний пазл. Вам показують сцену погоні (вся гра майже з них і складається), після чого відео зупиняється, камера від'їжджає на пристойний план, показуючи щось типу платформера, видом збоку. Ви бачите картинку, де є ваш герой, кілька поліцейських і кінцевий вихід з цієї ситуації – і, відповідно, цього екрану.

Тільки от вибратися класичними засобами не можна – героєм ви не керуєте. Можете тільки натиснути одну кнопку пуск, після якої злодій зірветься з місця по побудованій вами картинці. І тут вся суть – маршрут від початку до кінця ви задаєте самі.

Вся дорога розібрана на кілька фрагментів – грубо кажучи, п'ять. Ви можете їх вертіти, переставляти місцями, але зробити так, щоб персонаж не попався на очі поліцейським – і благополучно дістався до кінця. Тонкість в тому, що всі шматочки не статичні, вони, ммм, відеофрагменти, елементи одного фільму. Виходить, ви тут в ролі режисера або директора по монтажу – виставляєте шматочки історії так, щоб вийшов добре скроєний відеоролик.

І займатися цим шалено цікаво: найчастіше відправна точка і кінцева незмінні (але потім тасувати можна буде і їх), так що ви перебираєте кілька центральних елементів. Так, поставимо цей шматок сюди, цей сюди, подивимося, що вийде. Тиснете «плей», герой зривається з усіх ніг – він побіжить так, як ви йому розпланували.

Досить швидко грати стає дико важко – особливо в тих, гм, сценах, які проходять у вузьких провулках. Тут мало того, що потрібно відмінно володіти просторовою уявою (уроки геометрії все-таки згодилися), так ще й складати в голові шматочки з однакових провулків, щоб вони за підсумком встали в один нормальний ряд.

До того ж FRAMED з часом викидає новий фокус: фрагменти потрібно не тільки розставити в правильному порядку, але ще і встигнути їх повернути назад; складно пояснити, але повірте – це просто пекло.
На цей фон ідеально накладається загальна атмосфера нуарного кіно – і, до слова, це непросто так. Геймплей, де ви сам собі режисер, відмінно римується з одним з найбільш вільних періодів кінематографа: виходить, ви непросто глядач золотої ери Голлівуду, ви складова її частина, механізм. Що ще підкуповує у випадку з FRAMED – вона не розмінюється на всякі дурниці типу головного меню і налаштувань. Зайшли, почали грати – власне, ніби включили фільм в плеєрі: ще одна аналогія.

Після вступних дифірамбів нерозумно повторюватися, але робити нічого – FRAMED: одна з кращих мобільних ігор взагалі і цього року зокрема. Якщо з додатком все буде вдало, через багато-багато років всякі топи про «кращі програми для iOS всіх часів і народів» не обійдуться без FRAMED – як, власне, зараз не обходяться без Metal Gear Solid.

  • Завантажити FRAMES з App Store ($4,99)

Если вам нужна качественная и недорогая печать на баннере киев, обратитесь Print Media Grup, где вам окажут услуги любой печати в сжатые строки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *