[Ігри] Hay day: класична ферма для iOS від розробників Clash of Clans

Автор | 22 Січня, 2013

Hay day

Останні два-три роки різного роду «ферми» заполонили весь App Store. Тут Вам і класичні, і зомбі, і дракони, не догодити кому або просто не вийде. Ця ніша охоплює величезну вікову аудиторію. Велике розчулення викликають цілі родини, які днями безперервно вибудовують, вирощують, продають і так далі. Причому я помітив, що затягують такого роду ігри дужче, ніж не менш популярні MMO проекти, в яких хьюманізація (кількість граючих реальних користувачів), значно вище.

Як же не заплутатися у всіх цих фермах і вибрати найбільш цікаву? Для початку я завжди вибираю тематику. Любите від апокаліпсиси – тримайте зомбі, дракони більше до душі? Не біда! Любите класику – валяйте! Далі йде графіка, інтерфейс, питання з коннектом і реіграбельність. І остання порада: беріть те, у що грає Ваше оточення, не прогадаєте.

 

 

Гаразд, відійдемо від ліричного відступу і повернемося до наших баранів. Hay Day – проект ігрової студії Supercell. Я хочу сказати, що це дуже молода компанія, свій початок вона поклала в 2011 році. Два найбільш вдалих проекта, які зайняли свою нішу, стали Hay Day і не менш популярна Clash of Clans

 

 

Hay Day являє собою класичну ферму. Нічого нового для себе з гри не знайдете, але процес створення, розвитку та продажу в сільській місцевості вивчите досконально, це вже точно. Перше що впадає в очі – це постійна вимога погодувати іграшку інтернетом. Без більш-менш стабільного конекту пограти не вдасться (підтримуються і стільникові мережі, і Wi-Fi).

 

Отже, за сюжетом наш улюблений дядечко залишив ділянку в селі, разом з будиночком та іншою необхідною нісенітницею. Мабуть з сапкою працював він не дуже вміло, та й старість взяла своє, тому наше молоде покоління має показати, що таке справжня сучасна ферма.

 

Будівництво будівель здійснюється через золотисту касу. Знаєте, типи будівель дуже схожі на ті, що є у більшості конкуруючих додатків. Можна зорати поля для різних культур, побудувати різні будівлі, виростити тварин і облагородити місцевість, для більшої відвідуваності. Виконуючи поставлені завдання ми заробляємо гроші, досвід і алмази. Досвід потрібний для збільшення професійного рівня, який, у свою чергу, буде відкривати доступ до більш крутих будівлель, нових тваринах і екзотичних рослинам, ну і можливостям, відповідно. При будівлі та виконання завдань нам будуть потрібні ресурси / вироби, які ми або виростимо / виготовимо, або заплатимо алмазами. Прискорення будівництва будівель, виробництва живності і т.п. теж здійснюється за рахунок алмазів. Всі дії здійснюються в режимі реального часу, тобто якщо споруда будівлі займе годину з гаком, то так йому і бути – чекаємо. Я не буду вдаватися в подробиці посіву, споруди, розведення, продажу, так як це і є та стратегічно-економічна складова Hay Day в яку потрібно грати, а не розповідати як ростуть свині і звідки береться бекон. Якщо у Вас будуть виникати якісь питання обов'язково пишіть в коментарях і ми всі разом розберемося і дістанемося до істини. Додати можу лише те, що іграшка відмінно збалансована між заробітком, розвитком і іншими необхідними складовими, що похвально.

 

Графіка є дійсно сильною стороною, в порівнянні з аналогами. Дуже симпатична і барвиста картинка не залишить байдужим нікого. Дуже порадувала анімація і процес засадження, пожинания і інших дій, пов'язаних із перетягуванням пальця по екрану. Ця фішка вийшла дійсно оригінальною і приємною. До недоліків iPhone / IPod Touch версії можна віднести постійне масштабування картинки для прочитання тексту. Розробники могли б і самі автоматизувати цей процес, бо наприклад, на играх для Sony Ericsson Xperia дана фішка вже давно присутня.

 

В іграшку грають як реальні гравці, так і штучний інтелект (читай як боти, просто в такий милої грі назвати комп'ютерних чоловічків ботами якось негоже). ШІ буде у Вас скуповувати товари, а реальні гравці, крім цього, будуть розвиватися на сусідніх територіях, на які представитися можливість поглянути, попустив іноді слину.

 

Іграшка абсолютно безкоштовна, як і всі проекти даного сегмента, але існують внутрішньоігрові покупки за реальні гроші у вигляді золота і алмазів.

 

Все що мені залишається сказати: приємної гри! 

 

Назва: Hay day
Жанр: сратегія
Рік випуску: 2012
Розробник: Supercell
Версія: 1.5.53
Ціна: безкоштовно
Посилання в AppStore

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *