iFile – найкращий файл-менеджер для iPhone & iPad

Автор | 8 Лютого, 2012

iFile – файл-менеджер для iPhone & iPad, який надає повний доступ до файлової системи пристрою, після його джейлбрейка і дозволяє відкривати величезну кількість форматів, редагувати файли / папки, змінювати атрибути, архівувати та розархівувати zip-архіви і т.д. 

Джейлбрейк відкриває повний доступ до файлової системи пристрою, і дає можливість користувачу робити з будь-якими файлами все, що душа забажає. Але однієї цієї можливості мало, оскільки потрібен зручний інструмент для роботи з файлами. Існує велика кількість файлових менеджерів для доступу до вмісту iPhone та  iPad з комп'ютера, але от програм, які б запускалися з самого пристрою, не так багато. І навряд чи хоч одна з них зрівняється по функціоналу з iFile. 

 
iFile – це популярний та цікавий проект з Cydia. У самих перших версіях він мало чим відрізнявся від усіх подібних програм, але з часом розробник примудрився запхати в програму майже все, що може прийти в голову користувачеві і навіть те, що прийде туди не відразу. Від цього розмір програми виріс в рази, хоча на її швидкості і стабільності це практично ніяк не позначилося. Зате це позначилося на ціні iFile – тепер за повний спектр функцій доведеться віддати 99 центів (прочитавши огляд, ви побачите, що платити дійсно є за що). 
 
iFile як файловий менеджер 
 
Як можна здогадатися, це і є головне призначення програми. iFile вміє: 
 
  • Копіювати і переміщувати будь-які файли і папки 
  • Перейменовувати файли і папки 
  • Створювати ярлики (аліаси) 
  • Створювати нові папки та файли 
  • Змінювати атрибути файлів і папок (власник, група, права доступу, дата зміни) 
 
Найприємніше, що можлива робота відразу з декількома об'єктами: при натисненні на кнопку "Змінити" зліва від кожного файлу і кожної папки з'являються кружечки, що показують його виділення (так само, як при масовій обробці SMS, пошти або фото). 
 
Зауважте, що при переході в режим масового виділення вміст нижній панелі iFile змінюється. За створення об'єктів відповідає кнопка з плюсом, за видалення – кошик, за копіювання та переміщення – сама права кнопка. 
 
В залежності від типу обраного файлу вміст властивостей може змінюватися. Наприклад, для відео (на iPhone 4GS) з'являється пункт, що дозволяє додати файл в папку "Фотографії" та редагувати його стандартними засобами. 
 
На цьому корисні вміння iFile як файл-менеджера не закінчуються. Кнопки з лещатами і з конвертом призначені для архівування і відправлення поштою. Так, iFile дійсно вміє архівувати будь-які файли в формат zip. Вбудований архіватор влаштований елементарно: у вас він запитає тільки ім'я нового архіву. 
 
Кнопка з конвертиком запускає Mail, в якому тут же створиться новий лист з обраним файлом як вкладення. 
 
Крім того, в iFile вбудований пошук по файловій системі айфона. Рядок пошуку в будь-якому вікні з'явиться, якщо прогорнути його вміст вгору: 
 
Гуляючи по папках iPad, ви напевно помітите пару незамінних фішок iFile. По-перше, в папці з програмами замість страшних буквено-цифрових ідентифікаторів він відразу показує назву самої програми: 
 
Аналогічно йде справа і з папкою музики iTunes: ви побачите не зашифровані імена файлів, а нормальні назви пісень. 
 
iFile як переглядач
 
Друга сторона iFile вражає ще більше. Програма вміє відкривати практично все, що ви можете закинути на свій iPad. Ось список підтримуваних форматів: 
 
  • Текст: txt, doc, docx, rtf, pdf 
  • Скрипти і файли налаштувань: c, cfg, cnf, conf, cpp, css, h, j, java, js, list, log, m, nib, php, plist, script, sh, strings, xib, xml 
  • Електронні таблиці: xls, xlsx, numbers 
  • Презентації: ppt, pptx, key 
  • Архіви: zip, 7z, deb, rar, tar, gz, bz2, tgz 
  • Веб-сторінки: htm, html 
  • Аудіо: aac, aiff, aif, aifc, amr, alac, caf, m4a, m4r, mp2, mp3, mpga, pcm, snd, wav, wma 
  • Відео: mov, mp4, mpv, m4v, 3gp 
  • Графіка: gif, jpeg, jpg, png, tiff, tif, bmp 
 
Кожен з цих переглядачів має свій особливий інтерфейс. 
 
iFile в якості редактора 
 
Редагуванню піддаються файли txt, файли налаштувань і навіть веб-сторінки html. Для редагування таких файлів потрібно всередині переглядача натиснути кнопку Змінити: 
 
До речі, кнопка з лупою вміє шукати потрібний фрагмент у тексті. Знайдений результат відразу виділяється. 
 
iFile як веб-сервер 
 
iFile був би неповноцінним файл-менеджером, якби не підтримував заливку файлів ззовні. Для цього призначена функція веб-сервера. Щоб включити її, підключіть iPad і комп'ютер до однієї бездротової мережі і натисніть в iFile на значок AirPort в нижній панелі. З'явиться службове вікно: 
 
iFile напише, що саме вам потрібно ввести в рядку браузера на комп'ютері для отримання доступу до файлів.
 
На завершення відзначу, що все описана вище пишність досить гнучко настроюється – натисніть на кнопку з шестернею і самі все побачите. 
 
Платне та безоплатне 
 
Перерахуємо список функцій, що відрізняють платну версію iFile від безкоштовної: 
 
  • Пошук по імені файлу 
  • Пошук в тексті 
  • Відтворення плейлистів 
  • Відображення назв пісень замість назв файлів 
  • Показ мініатюр картинок 
  • Відкриття в iFile файлів через протокол ifile :/ / 
  • Додаткові засоби перегляду 
 
Залишається додати, що iFile переведений на 16 мов. На цих же шістнадцяти мовах доступна докладна документація по програмі, в якій ви знайдете все те, що не помістилося в нашому огляді. 
 
iFile однозначно варто порекомендувати будь-якому власникові джейлбрейкнутих iPайдевайсів. Без цієї програми ви навряд чи відчуєте всі переваги Джейла. 
 
Завантажити iFile можна в репозитарії BigBoss або за посиланням.
 
Увага! Для розблокування всіх можливостей програми необхідно виконати наступні дії:
  1. Якщо був встановлений тріал або крякнутий iFile попередньої версії видаляємо його: Cydia -> Встановлені пакети -> Змінити -> Видалити
  2. Кидаємо всі файли з архіву в автоінсталл Сідіі / var / root / Media / Cydia / AutoInstall
  3. Перезавантажуємо.
  4. Включаємо вай-фай в настройках девайса.
  5. Заходимо в програму, пише що незареєстровані, це нормально. (При оновленні крякнути айфайлв на більш новий, прога залишилася зареєстрованої)
  6. Запускаємо веб сервер (значок вай-фаю знизу по центру). Чекаємо кілька секунд і прога зареєстрована

* Примітка:

Якщо програма все ще не зареєструвалася, заходимо в браузері на девайсі на адресу сервера, який просить iFile після натискання на значок вай-фаю.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *