Apple TV – короткий огляд

Автор | 7 Січня, 2012

Apple TV – це навіть не телевізор, Apple TV – це скоріше концепція медіарозваг, за якою бачиться ближнє майбутнє.

 Можливо, що в середині цього століття, телебачення буде саме таким, яким нам його представляє сьогодні Apple TV. Принаймні, Стів Джобс, глава компанії Apple не приховує, що йому б цього дуже хотілося. В Apple TV є все, що сьогодні людина бажає бачити на екрані телевізора, в ньому є запас міцності.

Концепція

Apple TV – це така невелика плоска коробочка з квадратною основою, товщиною з книгу, яка з'єднується з телевізором за допомогою дротів, а з усім іншим світом – через інтернет і радіоефір. Тримаючи в руках такий нехитрий предмет як Apple TV, не можна припустити революційність його технології. Отже, дивимося і оцінюємо Apple TV.

 За своєю будовою Apple TV не що інше, як медіаплеєр, усередині якого ховається відносно невеликий жорсткий диск (на 40 Гб), процесор для обробки сигналів, пристрої комутації та плата з роз'ємами. І тут виникає питання, чим же принципово відрізняється Apple TV від інших медіаплеєрів на базі накопичувачів з жорстким диском або DVD-програвачів? Головна відмінність в тому, що ставка зроблена не на носії, а на з'єднанні служби медіаконтенту iTunes. Замість того щоб заливати кіно і музику з CD і DVD-дисків на жосткий диск пристрою, ми в даному випадку використовуємо жорсткий диск як пристрій для тимчасового зберігання файлів, а основна база наших розваг лежить далеко-далеко на серверах Apple.
 


 Дивне на перший погляд поєднання всім нам знайомого iTunes і телебачення, насправді не має нічого дивного, не забувайте, адже це не просто TV, це – Apple TV. Звичайно ж, підтримка бездротового відеосигналу дуже непросто реалізується в залізі. Wi-Fi ранніх протоколів не може підтримувати потокове відео навіть стандартної чіткості, і виробники техніки, що вимагає передачі медіасігнала без проводів, наприклад проекційної та презентаційної, ставили ще зовсім недавно рекорди в 15, 20 і 25 кадрів потокової передачі відео без проводів, а сьогодні Apple представила нам систему яка підтримує передачу повноцінного HD 720 і 1080 по Wi-Fi – хіба це не фантастика? Правда, для цього довелося перейти на новий протокол 802.11n, який сьогодні підтримують лише комп'ютери та ноутбуки самої Apple, але це не біда, для тих, у кого немає адаптерів бездротової передачі даних цього стандарту, у Apple є приставка AirPort Extreme, яка працює як Wi-Fi-адаптер з будь-яким комп'ютером.

 

Включаємо

Але повернемося до реального об'єкту нашої уваги до самого Apple TV. Підключаємо до нашого редакційного телевізору по компонентному з'єднанню, включаємо. Найперша вимога, яку пред'являє нам апарат, – це провести організацію бездротового з'єднання.

 

 

З'єднання


 Шукаємо по комп'ютеру нарізку HD файлів. Тут все вперешку, і 720, і 1080. Включаємо 1080i – гальмує, чекаємо хвилину-другу – нічого. І ось, нарешті, – Чудо сталося: Full HD відео передається по бездротовому з'єднанню. Потім питаємо у фахівців Apple, в чому причина затримки – пояснюють, мовляв, інформація накопичувалася в буфер пам'яті. Ну, для Full HD це цілком можна пробачити, тим більше що на подальший перегляд ніяк це не впливає. Стандартне відео ллється взагалі без будь-яких проблем, якість не втрачається ні на йоту. Відчуття таке, неначе підключення здійснюється по компоненту через дуже дорогі кабелі. Визначення доступних мереж, з'єднання з ними, підтримка зв'язку відбувається автоматично, при цьому зв'язок можливий відразу з п'ятьма комп'ютерами. Але, якщо бездротові з'єднання, особливо з такими високими швидкостями трафіку, – це новинка пристрою, то можливість з'єднання з місцевою інтранет-мережею через роз'єм RJ-45 – це норма сьогоднішнього дня. Останнім часом можливість подібного з'єднання отримує все більшу кількість медіапристроїв, є воно і в Apple TV.

Управління
 
 Ні, ви мені скажіть, що може бути простіше пульта дистанційного керування від Apple – Apple Remote? Цей біла смужка пластика з п'ятьма кнопками вирішує всі завдання у всіх пристроях Apple, від ноутбуків, до Apple TV. «Вгору-вниз», «вперед-назад» в меню і, звичайно, «OK». Все інше – всередині вікна меню. А що вікно? З перших же хвилин запуску пристрою ми маємо чорний з синім фон оболонки «а ля медіацентр». Та все нагадує оболонку MS Windows Media Center, однак тільки на перший погляд. Чим довше «ходиш» по «просторах» оболонки, тим більше бачиш у ній iTunes, особливо яскраво це відчувається, коли зустрічаєш, всі знайомі по «ай-тюнсу» інтеренет-радіостанції: звичним рухом входжу в групу «Радіо – Blues – IcebergRadio. com »і по телевізору починаю слухати інтернет-радіо, яке звичніше слухати на своєму комп'ютері. Зручно. Приємно.

 

 

Програми і Залізо

На коробці Apple TV красується напис «Mac + PC», і його робота узгоджується з комп'ютерами під управлінням операційних систем не нижче Mac OS X 10.3.9 або Windows XP. Правда, тут треба відразу обмовитися, що підтримка здійснюється лише за наявності iTunes версії 7.1 або ще більш пізньої. Але з іншого боку, всі ці версії завантажити з мережі жодних проблем не становить, все безкоштовно. Apple TV оснащений процесором Intel, жорстким диском ємкістю 40 Гб, мережевим контроллером 10/100 Ethernet, портом HDMI, компонентним відеовиходом, а також портом USB 2.0 для діагностики та обслуговування. Все це втиснуте в плоску коробочку вагою в кілограм. Підтримується відтворення файлів у форматах H.264, MPEG-4, AAC, MP3, AIFF, WAV, JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG. Погодьтеся зовсім не слабкі параметри системи.
 

 

Контент

 Кажуть, що в надрах інтернету заховані 350 телевізійних шоу для Apple TV, більше 250 повнометражних фільмів в DVD-якості, 5 000 музичних кліпів, 4 мільйони музичних композицій, 20 000 аудіокниг і 100 000 подкастів. Однак, щоб знайти все це на просторах iTunes, треба вміти також добре орієнтуватися, як і в пошукачах Інтернету. Ігри для iPod в Apple TV не підтримуються, принаймні, покищо не підтримуються. Так, до речі трейлери нових блокбастерів на iTunes Top Movies з'являються чи не найпершими, а тому відслідковувати цей процес з Apple TV справжньому кіноману одне задоволення.


Вердикт

Спочатку Apple TV є до тебе в образі медіаплеєра, але чим більше знайомишся з ним, тим більше він починає нагадувати медіацентр. А коли всі регулювання і настройки закінчені, нарешті, приходить відчуття, що ти залишився один на один з великим таким iPod Video, в якого і можливостей більше, і сам він трохи крупніше будь-якого з iPod'ів. Але це почуття вже залишається назавжди, тому, що Apple TV і є за своїм концептом iPod, тільки TV. От і все.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *