Apple працює над віртуальним способом управління Mac, подібним до Kinect

Автор | 8 Грудня, 2011
Apple проявляє інтерес до створення цілком нового способу взаємодії користувача з комп'ютером Mac і керування ним за допомогою системи жестів рук в тривимірному просторі. Про це стало відомо на цьому тижні через патентну заявку, яка була опублікована  Бюром патентів і товарних знаків США. Називається патент «Тривимірна система зображення і відображення», і описує технологію кшталт платформі Microsoft Xbox Kinect, яка забезпечує контроль без фізичної взаємодії із пристроєм.
 

 
Рішення Apple полягає в оптичному визначенні положення рук і пальців користувача, і стеження за їх рухом. Це означає, що користувачі зможуть управляти Mac жестами рук, без клавіатури або мишки.
apple_3d_gesture_patent
 
У патентній заявці Apple зазначено, що існуючі пристрої комп'ютерного введення типу мишки дозволяють користувачеві керувати системою у двох вимірах, по осях 'X' і 'Y'. Але використовувати мишку або джойстик з метою тривимірного управління виявиться занадто громіздким. Замість цього пропонується нескладний, економічний, але дуже ефективний спосіб 3D-вводу. Пристрої з його підтримкою зможуть виявляти, аналізувати та оцінювати об'єкти в тривимірному просторі, спостерігати за ними і відстежувати їх переміщення.
 
У патентній заявці Apple також зазначено, що запорукою успішності будь-якої системи є «економічність, маленькі розміри, портативність і універсальність». Вона також повинна забезпечувати користувачеві ефективну негайну зворотний зв'язок, а також повинна бути адаптована для використання на різних пристроях, починаючи з повнофункціональних комп'ютерів Mac, закінчуючи портативною електронікою типу iPhone.
 
Обладнання, описане в заявці Apple, буде здатне відстежувати голову і руки користувача. Можливими компонентами системи будуть інфрачервоний датчик або лазер видимого діапазону, високошвидкісний фотоприймач, цифровий сигнальний процесор і підсистеми для аналогових пристроїв і відео.
 
patent
Apple передбачає спеціальний інтерфейс, який дозволить людині більш природно використовувати свої руки і пальці для управління пристроєм. Супровідний дисплей може показувати ручки, кнопки і слайдери, з якими користувач буде взаємодіяти в тривимірному просторі.
 
На одній ілюстрації, що додається до заявки, показано, як користувач за допомогою жестів двох рук вводить дані в iMac. Лівою рукою він «крутить» віртуальну ручку, а вказівним пальцем правої руки «натискає» на віртуальну кнопку.
 
Система забезпечує користувача візуальними підказками, які дозволять з більшою легкістю маніпулювати об'єктами на екрані. Однією з таких підказок може бути віртуальне уявлення руки користувача, відображене на екрані iMac.
 
Також у заявці Apple описує ряд потенційних можливостей застосування даної системи. Наприклад, відстежуючи положення голови користувача, система може нахиляти або збільшувати зображення на екрані. Переміщення користувача в просторі будуть відслідковуватися моторизованою системою камер. Якщо говорити про жести рук, система може відслідковувати положення пальців і долонь користувача. З їх допомогою він зможе, наприклад, обертати зображення у трьох вимірах, змінювати масштаби, використовувати прокрутку і регулювати гучність.
patent
Ще однією особливістю системи Apple буде здатність відстежувати присутність користувача, і навіть його ідентифікація. Якщо користувач йде, система зможе самостійно вимкнутися або перейти в «сплячий» режим. Крім цього, пропонована Apple система зможе вести спостереження, зчитувати штрих-коди, вимірювати об'єкти, змінювати зображення, або використовуватися у вигляді віртуальної клавіатури. Про клавіатурі Apple пише, що її образ може бути спроектований на робочому столі, і користувач, набираючи віртуально текст, буде бачити правильність своїх дій на екрані.
 
Дана заявка була вперше подана на реєстрацію в Бюро патентів і товарних знаків США в серпні цього року. Автором винаходу заявлений Крістоф Крах (Christoph H. Krah).
 
Джерело: appleinsider.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *