[Mac] OS X Lion: перші подробиці

Автор | 26 Лютого, 2011

Вчора, разом з релізом нової лінійки MacBook Pro, Apple також випустила першу бета-версію операційної системи Mac OS X Lion для розробників. Головний слоган майбутньої "Мак OS" звучить так: "Потужність Mac OS X. Магія iPad". Зв'язок з планшетників тут не випадкова. За словами творців нової ОС, в ній буде реалізовано найкраще з того, що є в iPad .

Ось деякі нові можливості, які будуть доступні в Lion:

Mission Control об'єднає такі функції, як Expose, Dashboard і Spaces з нинішньої Mac OS X Snow Leopard. Відтепер ми будемо бачити відразу все, що відкрито або запущено в нашій операційній системі. І все це – в одному місці. На панелі Mission Control будуть відкриті вікна, повноекранні програми, Dashboard і звичний Dock.

Launchpad – за допомогою його буде простіше знайти і відкрити будь-який додаток. Один клік, і весь софт перед очима в повноекранному режимі. Можна пошукати що-небудь, або змінити структуру додатків, реорганізувати їх за допомогою папок. Той же Springboard, тільки на маці.

Повноекранні програми – тут додати нічого. Будь-яку програму тепер можна буде розгорнути на весь екран. Гарна можливість, її часом дійсно не вистачає.

Нові мультитач-жести, ті самі, з якими ми добре знайомі по iOS.Зуммерування двома пальцями, перегортання сторінок та ін За допомогою жестів також можна буде перемикатися між повноекранними додатками.Звучить заманливо.

При цьому розробники обіцяють додати ще цілу купу цікавих функцій. Наприклад, служби Auto Save і Versions займуться автоматичним збереженням ваших документів з можливістю відновлення. Поштовий клієнт Mail буде тепер схожий на той, що встановлений в iPad. А послуга Resume дозволить при перезавантаженні зберегти ваші додатки в тому вигляді, в якому ви їх залишили.

Саме iPad надихнув нас на створення нового покоління інновацій в Lion. Розробникам сподобаються Mission Control і Launchpad. І вони можуть вже зараз додавати в свої додатки чудові нові функції Lion, такі як повноекранний режим роботи, жести, Versions і Auto Save. 
– Філіп Шиллер, віце-президент Apple з міжнародного маркетингу

Крім того, нещодавно стали відомі деякі подробиці від розробників, які мають доступ до бета-версії Lion. Повідомляється, що функції Resume, Auto Save і Versions працюють саме так, як сказано в описі. Повноекранний режим також доступний – при виклику спеціального методу в меню "Вид" тієї чи іншої програми з'являється відповідний пункт. Зручно, як для розробників, так і для користувачів.

Ще є цікава інформація з приводу скролінгу в Lion. Він дійсно нагадує iOS. По-перше, зникли самі смуги прокручування. Вони стають видні, тільки коли ви переміщується по списку чи сторінці вгору-вниз. А по-друге – і це дійсно дуже дивно – скролінг на тачпаді став зворотним. Хочете прокрутити сторінку вниз? Будьте ласкаві провести двома пальцями по тачпаду вгору.

Розробники повідомляють також, що зміни зовнішнього вигляду торкнулися не тільки Mail, а й Адресної книги, а також календаря iCal. Всі ці додатки тепер виглядають у стилі iPad.

Бета-версія операційної системи Mac OS X Lion доступна в Mac App Store, але, нагадую, лише для розробників. Для всіх бажаючих реліз очікується влітку(більш точних дат поки немає). Нові можливості радують, і, будемо сподіватися, Apple на них не зупиниться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *