Що вибрати: iPad Pro, MacBook або MacBook Air

Автор | 29 Вересня, 2015

Ще якихось пару років тому нікому б і в голову не прийшло розглядати iPad як робочий інструмент і порівнювати його з MacBook. Цього року до стала вже класикою лінійці MacBook Air додався новий MacBook, який зробив вибір компактного ноутбука ще складніше. І ось тепер їм на п'яти наступає iPad Pro. Як з цього різноманіття вибрати пристрій, що підходить саме вам, ми розповімо нижче.

Компактність

Мабуть, не будемо розглядати 11-дюймову версію MacBook Air, а ось 13-дюймова знаходиться в одному класі з MacBook і iPad Pro. Габарити всіх пристроїв приблизно однакові, відмінності в кілька міліметрів абсолютно несуттєві, відрізняється тільки вагу, причому навіть у ноутбуків. Різниця в 400 грамів буде відчутно помітна, не кажучи вже про iPad Pro, який для своїх розмірів важить просто як пушинка.

  iPad Pro MacBook MacBook Air 13 "
Габарити 305 × 220 мм 280 × 196 мм 330 × 227 мм
Товщина 6,9 мм від 3,6 до 13 мм від 3 до 17 мм
Вага 723 г 920 г 1,34 кг

Якщо ви цінуєте насамперед мобільність, і вага для вас є визначальним чинником, то вибір очевидний – навіть з урахуванням ваги зовнішньої клавіатури iPad Pro залишає своїх конкурентів далеко позаду.

Залізо і продуктивність

Можливо, не зовсім правильно буде порівнювати характеристики iPad Pro, MacBook і MacBook Air 13 між собою, але ми все ж спробуємо. Всі три пристрої відносяться до класу компактних, і висока продуктивність для них не пріоритетна за визначенням. Однак найпотужнішим є, звичайно ж, MacBook Air, який має більш «дорослий» процесор і графіку. На презентації Apple нахвалював новий процесор A9X, встановлений в iPad Pro, стверджуючи, що він не тільки може змагатися в продуктивності з десктопними, але і перевершує їх. Чи це так, ми достовірно дізнаємося тільки після реальних тестів, коли новинка з'явиться у продажу.

  iPad Pro MacBook MacBook Air 13 "
Процесор А9Х, 2 ядра Intel Core M 1,1 або 1,2 ГГц, 2 ядра Intel Core i5 1,6 ГГц або Core i7 2,2 ГГц
Пам'ять 4 ГБ 8 ГБ 4 або 8 ГБ
Графіка Intel HD +5300 1,5 ГБ Intel HD Graphics 6000 1,5 ГБ
Обсяг накопичувача 32 або 128 ГБ 256 або 512 ГБ 128, 256, 512 ГБ

Дуже важко давати будь-які рекомендації з цього пункту: помітити особливу різницю у швидкодії при виконанні одних і тих же завдань буде складно, якщо не брати до уваги специфічні важкі програми. Однак тим, хто крім офісної роботи іноді балується, скажімо, Photoshop, – варто все ж дивитися в бік MacBook Air з «повноформатною» начинкою.

Дисплей

З дисплеями, навпаки, все гранично ясно. Найкрутіший – у iPad Pro, тут і дозвіл, і щільність пікселів набагато вище, плюс він ще й сенсорний (хіба що 3D Touch немає). З невеликим відставанням йде MacBook з Retina-дисплеєм і дещо меншою діагоналлю, а замикає трійку MacBook Air 13 з вже порядком застарілої матрицею з найнижчою щільністю пікселів.

  iPad Pro MacBook MacBook Air 13 "
Діагональ 13 дюймів 12 дюймів 13,3 дюйма
Дозвіл 2 732 × 2048 2 304 × 1 440 1 440 × 900
Щільність пікселів 264 ppi 226 ppi 128 ppi

Якщо в роботі вам важливо відображення тексту і фото поліграфічної якості, вибирати потрібно тільки iPad Pro і MacBook з Retina-дисплеєм. На MacBook Air 13 теж з успіхом можна працювати, але низький дозвіл все-таки буде давати про себе знати.

Автономність

Час автономної роботи буде відрізнятися в залежності від навантаження, але у MacBook Air 13, зважаючи на ємний акумулятор, в будь-якому випадку виявиться більше. Автономності будь-якого з пристроїв вистачить на повний робочий день, але для більш ресурсоємних завдань все ж більше годиться Air. Хоча при необхідності iPad Pro і MacBook можна зарядити від зовнішнього USB-акумулятора, чого, на жаль, не зробиш з MacBook Air.

  iPad Pro MacBook MacBook Air 13 "
Середній час роботи 10:00 9 годин 12:00

Якщо вам потрібна довгограюча робоча конячка, то є сенс розглянути недорогие компьютеры в Запорожье. Тим же, для кого пара годин роботи погоди не роблять, краще вибирати між iPad Pro і MacBook в залежності від уподобань.

Коло завдань

Можливості інструменту в основному залежать від ОС, так що недивно, що MacBook і MacBook Air з OS X на борту здатні вирішувати набагато більше коло завдань. Переглядати документи, писати тексти, редагувати таблиці і складати презентації можна також і на iPad Pro, а от для більш-менш серйозної обробки фото і відео знадобиться MacBook.

Чим серйозніше завдання, тим більше вам варто подумати про MacBook Air, який забезпечує не тільки більш високу продуктивність, але і велику автономність під навантаженням. Можливо, з часом, коли розробники спеціалізованого софту зроблять версії для iPad Pro, його також можна буде розглядати як робочий інструмент для обробки зображень і відео. Але в даний момент більш функціональними є MacBook.

Програмне забезпечення

У App Store є величезна кількість текстових редакторів, офісних додатків, поштових клієнтів та інших програм, не кажучи вже про інструменти для спільної роботи, месенджерів і клієнтів соціальних мереж. Чого там не вистачає, так це професійних програм, які поки доступні тільки для десктопних платформ. Як і в попередньому пункті, з ПЗ ситуація рівно така ж: MacBook і MacBook Air стоять на голову вище iPad Pro.

Якщо для вас життєво важливий будь-який специфічний софт, недоступний на iOS, від використання iPad Pro, яким би прекрасним він не був, доведеться відмовитися.

Фішки

Можливості MacBook і MacBook Air приблизно однакові, але відмінності все ж є. У MacBook Air більше портів, зате MacBook оснащений трекпадом з Force Touch. Обидва ноутбука можна підключити до зовнішнього дисплею, хоча при мобільному сценарії використання ця можливість навряд чи часто буде використовуватися.

iPad Pro, крім LTE-модуля і стилуса, може похвалитися наявністю Touch ID, хороших камер і поліпшеною аудіосистемою. З фірмовою клавіатурою Smart Keyboard він перетворюється майже на такий же ноутбук, як і його «старші брати», хіба що працювати, тримаючи його на колінах, буде не можна, та й підсвічування клавіш теж не буде.

Якщо для вас важливі ці моменти, варто враховувати їх при виборі.

Вартість

Ось ми і підійшли до найцікавішого. MacBook і MacBook Air 13 доступні у продажу, iPad Pro з'явиться тільки в листопаді, а до України добереться і того пізніше. При нинішньому курсі рубля будемо вважати, що вартість планшета починається приблизно від 25 000 гривень. Без клавіатури Smart Keyboard він попросту не зможе змагатися з MacBook і MacBook Air 13, тому сміливо додаємо ще 5000, разом виходить вже 30 000 гривень, причому за мінімальну модель з об'ємом накопичувача 32 гігабайти. Це досить несерйозно, так що для порівняння потрібно брати хоча б 128-гігабайтну Wi-Fi версію, яка вийде приблизно в 40 000  гривень з клавіатурою.

  iPad Pro MacBook MacBook Air 13 "
Ціна від $799, клавіатура – $169, стилус – $99 від 20 000 грн. від 25 000 грн.

Якщо не брати до уваги застарілий дисплей MacBook Air 13 ", то його можна назвати найоптимальнішим варіантом за критерієм ціна-якість. Але Retina вносить свої корективи – це та річ, за яку варто заплатити, тому, залежно від використовуваного вами набору застосувань, вибір звужується до двох варіантів: більш доступний iPad Pro або ж дорогою MacBook з повноцінною настільної ОС.

Кому підійде iPad Pro

iPad Pro буде просто ідеальним інструментом для людей, які цінують мобільність і готові платити за відмінний користувальницький досвід при виконанні навіть самих базових завдань. Тим, хто звик діяти на ходу і включатися в роботу в будь-якому місці. Якщо ваш повсякденний набір робочих інструментів не містить додатків, які не мають мобільних аналогів – iPad Pro задовольнить всі ваші потреби, включаючи творчі (в цьому допоможе стилус).

Професіоналам, на жаль, поки ще рано переходити на iPad Pro, зважаючи на відсутність спеціалізованих інструментів.

Кому підійде MacBook

Користувачам, які не бажають йти на компроміс, яким важлива не тільки мобільність, але й десктопна ОС з більш широким набором додатків для роботи, однозначно варто звернути увагу на MacBook. Apple об'єднала в ньому всі передові технології, прибравши зайве і зробивши його нішевим інструментом для вимогливих в плані якості користувацького досвіду людей, робота яких не передбачає виконання ресурсоємних завдань.

Кому підійде MacBook Air 13 "

MacBook Air 13 "все ще залишається «повітряним»ноутбуком. Він досить легкий, компактний і має відмінну автономністю при виконанні навіть відносно складних завдань. Так, його екран виглядає відверто застарілим в порівнянні з MacBook або iPad Pro, в ньому немає інноваційного трекпада Force Touch, але все це не заважає йому бути відмінною робочою конячкою для практично будь-яких повсякденних завдань. А додатковим плюсом є більш демократична ціна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *